DESTINACIJA

Na samom jugu Sredozemnog mora, u srcu Balkana, nalazi se Crna Gora!

Na vrlo malom prostoru možete posjetiti more sa prelijepim prirodnim plažama, rijeke sa jedinstvenim kanjonima, bistrim jezerima i zapanjujućim masivnim planinama.Takva ljepota vam oduzima dah i na prvi pogled bićete zauvijek zaljubljeni u Crnu Goru.

Primorski region na 293km dugoj morskoj obali vas vodi kroz mediteranski duh i stare kamene trotoare sa bogatim istorijskim nasljeđem starih gradova (Budva, Tivat, Herceg Novi, Perasta i Kotor-a, koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi), do najluksuznijih marina (Porto Montenegro , Zaliv Luštica Bay, Porto Novi).
Plaže su poznate po svojoj ljepoti, atraktivnosti, a morska obala je tokom ljeta centar zabavnih i kulturnih dešavanja, muzičkih i filmskih dešavanja, kao i međunarodnih takmičenja. Jedan od najljepših fjordova - uvala Boka, gradski hotel Sveti Stefan, ostrvo Mamula, ostrvo Gospa od Skrpljela, mauzolej na planini Lovćen, pješčana plaža u Ulcinju koja je najduža prirodna plaža u Evropi, samo su neke od znamenitosti koje čine Crnu Goru jedinstvenom !

Centralni region sa glavnim gradom Podgoricom predstavlja ukrštanje glavnih puteva, zona za zabavu i odmor. Glavni grad je udaljen sat vremena od planine i mora, do Nacionalnog parka Skadarsko jezero stižemo za pola sata vožnje, a do Nacionalnog parka Lovćen 45 minuta. Glavni grad leži na 5 rijeka, poznat je po bogatom noćnom životu i zbog svog položaja vrlo je pogodan za organizacija outdoor aktivnosti.

Kada razmišljamo o prirodnim ljepotama Crne Gore, prvo na šta pomislimo je sjeverni region.
Na sjeveru CG, postoje tri nacionalna parka: Durmitor, Biogradska Gora, Prokletije, kao i dva parka prirode: Park Komovi i Park Piva koji su poznati po netaknutoj prirodi i raznolikosti područja. Ne zaboravimo crnogorske Alpe - Komove, vulkansku planinu Bjelasicu koja ima najstarije šume u Evropi ! Planina koja ima preko 18 glacijalnih jezera i 49 vrhova preko 2000 metara, kao i 5 kanjona je Durmitor (Dinaridi Crne Gore) koji, uz planinu Sinjajevinu (Crnogorske Karpate), čine planinski lanac pogodan za organizaciju velikog broja aktivnosti.

Kroz 5 nacionalnih parkova i preko 60 zaštićenih područja nudimo vam jedinstveno iskustvo u prirodi, kroz najdublje kanjone, jezera i pećine kao turističke atrakcije, uz prisustvo mnogih svjetski poznatih hotelskih lanaca u Crnoj Gori kao što su Aman, Regent, Hilton, Chedi Lustica Bay ,One and Only, koji svjedoče prepoznatljivom i brzo rastujućom turističkom destinacijom u regionu. Od sunčanih plaža do snijegom prekrivenih planina, kao i najpoznatijih i najmodernijih ski centara u Crnoj Gori, Explorer DMC Active vam nudi jedinstvene programe, 365 dana u godini !!

NACIONALNA KUHINJA

Često, kada upoznajemo neku novu državu, narod, kulturu, polazimo i od pitanja kakva je nacionalna kuhinja i čime nas to prijatno može iznenaditi. Crna Gora je jedna upravo takva kultura, skrivena, poput bisera, u samom srcu Evrope, spremna da vas iznenadi, da se preda svim vašim čulima, da vam na svojoj nacionalnoj trpezi ponudi stvari koje pi prvi put vidite, kao i one koji ste i ranije viđali, ali sada u novom aranžmanu. Crnogorcima se jedna stvar nikada nije mogla zamjeriti – oni su izvrsni domaćini. Vas ovdje čekaju otvorena vrata, najbolje mjesto za trpezom i najbolje što vaš domaćin može ponuditi. crnogorski specijaliteti razlikuju u skladu sa prirodnim okruženjem iz kog dolaze. Iako mala površinom, Crna Gora je iznedrila jela kojima se crnogorska kuhinja s razlogom ponosi.To znači da ćete različite gastronomske specijalitete moći da očekujete na primorju, planinama ili u centralnom dijelu zemlje.

Ono što je zanimljivo vezano za tradicionalna crnogorska jela, jeste da se proces pripreme razlikuje u zavisnosti od toga da li ćete nešto probati u restoranu ili u nekom selu, zbog čega se gostima preporučuje da, ako imaju vremena, iskuse oba načina pripreme.Porijeklo crnogorske kuhinje je neodređeno, budući da imamo primjese italijanske, grčke i turske kuhinje pomiješane sa tradicionalnom crnogorskom, što je čini jako neobičnom i egzotičnom, a što je najvažnije, ukusnom.

Preporuka je da se „ispoštuje“ prirodan red stvari, odnosno, da se u planinskom okruženju uživa u primerice jagnjetini sa ražnja, a na morskoj obali u plodovima netom izvađenim iz plavih dubina Jadrana. Ipak neka od „opštih mesta“ se uvek podrazumevaju, bar kada je nacionalna kuhinja u Crnoj Gori u pitanju, ma gde god bili, za predjelo se služi gotovo uvek kozji sir sa maslinama ili pršuta (najčešće Njeguška, direktno sa Cetinja) uz koju idealno idu neka od nacionalnih pića poput lozove rakije ili autohtonih vina – vranac i krstač. Primorska kuhinja počiva na ribi, već pomenutim maslinama, odnosno maslinovom ulju, kao i upotrebi žitarica i začinskih trava. Riba se priprema na više načina, a osnovni su: na gradele (sa roštilja), lešo, brodet i pržena. Takođe, ne propustite priliku da probate crnogorski brend - Nikšićko pivo koje njeguje tradiciju još od 1896 godine !

Kulinarstvo Crne Gore na najbolji način sabira darove Mediterana i blaga sjevernih planina uz očuvan snažan kult gostoprimstva – gost se nudi najboljom hranom i pićem, smješta za čelno mjesto za stolom, a domaćini se trude da mu vrijeme koje provede u njihovom domu bude što prijatnije.

KAKO DOĆI U DESTINACIJU ?

U Crnu Goru možete doći na više načina : Automobilom, autobusom, vozom, brodom i avionom. 
Avionom
Ka aerodromima Crne Gore saobraćaju brojne avio i čarter kompanije: Montenegro Airlines, Air Serbia, Aeroflot, Turkish Airlines, Austrian Airways, LOT, Alitalia, Rayanair, Wizzair, Smartwings, Easyjet, TUI Airways , First Choice.
Iz većine evropskih metropola let do Crne Gore traje samo dva sata. Postoje dva moderna aerodroma, u Podgorici (12 km od grada) i Tivtu (4 km od centra grada).

Kontakt : Aerodrom Podgorica (TGD): +382 (0)20 444 240, 444 242;
Aerodrom Tivat (TIV): +382 (0)32 670 975;

www.montenegroairports.com
Kakve god da su vaše želje, imamo iskustva da ih ostvarimo!
Copyright © 2020 Explorer DMC & Developed by MM HUB